پویش ملی سرطان: 8 لغایت 15 بهمن
اهمیت بهداشتی:سرطانها بعد از بیماریهای قلبی و عروقی و سوانح وحوادث سومین علت مرگ ومیر در
ایران هستند که در صورت تشخیص زودرس در بسیاری از موارد قابل درمان و یا کنترل میباشند
تعریف:رشد بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلولها سرطان نامیده میشود.یک سلول
سالم و طبیعی در اثر مواجهه با عوامل سرطان زا
میتواند به یک سلول سرطانی تبدیل شود. و با افزایش تعداد این سلولها یک
بافت سرطانی که تومور نامیده میشود به وجود می آید.
تومور های خوش خیم:محدود به قسمت کوچکی از بدن هستندو اغلب به آهستگی رشد میکنند و معمولا با
جراحی درمان میشوند
تومورهای بدخیم:در یک فضای محدود شروع میشوند اما میتوانند به بافتها و ارگانهای مجاورگسترش یابند و یا از طریق جریان خون یا
سیستم لنفاتیک به مناطق دور تری در بدن منتقل شوند و تومور جدیدی تشکیل دهند
علل بروز مشکل
1-
چاقی وتغذیه نامناسب
بیشتر از 30% سرطانها به
انواع رژیم غذایی انسان بستگی دارد.مصرف میوه و سبزیجات و فیبر در ارتباط با کاهش
خطر سرطان کولن و رکتوم و حلق و حنجره ،ریه،مری ،معده و سرویکس مطرح است.مصرف کوشت
قرمز و گوشت فرآوری شده (سوسیس و کالباس و...)با افزایش سرطان کولورکتال مطرح
شده.ارتباط سرطان پستان با مصرف چربی نیز ثابت شده.
مصرف الکل ارتباط مستقیم
با سرطان حفره دهانی ،حلق ،حنجره،مری،کبد ،سینه و احتمالا کولن و رکتال دارد.
2 – استفاده از دخانیات (سیگار و قلیان در ارتباط با سرطان
ریه)
3-عدم تحرک و فعالیت بدنی با سرطانهای
کولورکتال،پستان،پروستات و اندومتر همراه است
4- سابقه فامیلی وژنتیک به خصوص در سرطان های دستگاه گوارش و پستا ن
مطرح است.
5.عوامل خطر ساز محیطی
شامل
آلودگیهای محیطی شامل (آلودگی هوا ،آب و
خاک ،آلودگی های درون خانه مثل سوختهای مورد استفاده در جوامع روستایی.
آلودگی غذا
پرتو های یون ساز مثل نور خورشید آلودگی های صنعتی در محیط کار نظیر
زبستآ آزبست
6-عوامل خطر ساز پزشکی اشعه درمانی برخی داروها
8 -ابتلا به سایر بیماریها و برخی
از عفونت های مزمن مانند هپاتیت ب و سی که منجر به بروز سرطان کبد میگردد.
گروه
پیشگیری ومبارزه با بیماریهای معاونت بهداشتی