اجرای طرح نظام مراقبت بیماریهای غیرواگیر دردانش آموزان

پنجمین دوره مطالعه وبررسی عوامل خطرزای بیماریهای غیرواگیردرقالب طرح کاسپین 5 دراسفند ماه 1393 دراستان کرمانشاه به مرحله اجرادرآمد.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی مهوش کرمی مسئول واحد سلامت جوانان ، نوجوانان ومدارس معاونت بهداشتی گفت : دربسیاری ازکشورها تعداد نوجوانان وجوانان هم بصورت مطلق وهم نسبت به دیگرگروههای سنی درحال افزایش است .درحال حاضرکشورایران ازجوان ترین جمعیت های دنیابشمارمیرود. درسنین نوجوانی وجوانی بسیاری ازرفتارهای تاثیرگذاربرسلامت وشیوه زندگی شکل گرفته ودرحقیقت این سنین بهترین فرصت ممکن برای سرمایه گذاری سلامت درجهت بهبود ورشد شاخص های سلامت جسمانی , روانی واجتماعی می باشد.

امروزه درتمامی کشورهای دنیابیماریهای مزمن غیرواگیررتبه اول مرگ درتمامی سنین رابخود اختصاص داده اند.

وی افزود این بیماریها عوامل خطرشناخته شده قابل تغییری دارندکه پیشگیری ازآنهانیازمند فرهنگ سازی خاص وآموزشهایی دررابطه با شیوه سالم زندگی است.بنابراین تغییردرعوامل خطراین بیماریها ازجمله : مصرف دخانیات,رفتارهای تغذیه ای نامطلوب وبی تحرکی ازمهمترین اقدامات درپیشگیری اولیه دراین رده سنی محسوب میشود.

ایشان ادامه دادند مدل بررسی رفتاری توسط سازمان بهداشت جهانی با همکاری سازمان ملل متحد , یونیسف , یونسکو و UNAIDS  ومرکزکنترل وپیشگیری بیماریهای آمریکا(CDC) بنیان گذاشته شد وبه عنوان ابزاری برای بررسی جهانی وضعیت وروند تغییررفتارهای سلامت وعوامل حفاظت کننده درسنین نوجوانی درسطح بین المللی توصیه وترویج گردید.

درهمین راستادرایران مطالعاتی بمورداجرادرآمده , یافته های طرح کشوری CASPIAN 1 (Childhood and Adolescence Surveillance and Prevention of Adult Non-communicable disease)

که اولین مطالعه درموردنظام مراقبت وعوامل خطرزای بیماریهای غیرواگیردردانش آموزان کشوربودکه توسط وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی و وزارت آموزش وپرورش وحمایت سازمان بهداشت جهانی انجام شد, نشان که بسیاری ازرفتارها وعوامل خطرزای دراین گروه سنی وجوددارد.

همچنین تکرارمطالعات ودستیابی به روند وترند عوامل خطر وانجام مداخلات موثر وکارآمد لزوم روش گام به گام انجام بررسی های منظم درسطح کشورودربین گروه نوجوانان (دانش آموزان) درصدر سیاست های جاری سلامت نوجوانان ومدارس قرارگرفت .

وی در خاتمه یادآور شد دراین بررسی تعداد 48 خوشه درنقاط شهری وروستایی شهرستان های تابعه موردارزیابی قرارگرفت .هرخوشه تعداد 10 دانش آموز و والدین آنها مورد پرسشگری واندازه گیری شاخصهای آنتوپومتریک قرارگرفتند. نمونه گیری خون از16 خوشه (160 نفر) ازدانش آموزان تهیه وجهت انجام آزمایشات بیشیمایی مرتبط با عوامل خطرزای بیماریهای غیرواگیربه آزمایشگاه رفرانس کشوری ( اصفهان ) ارسال گردید.

برنامه از 12/12/1393 شروع و تا پایان فروردین ماه 1394 ضمن تکمیل پرسشنامه ها واخذ نمونه خون وانتقال انها به آزمایشگاه وکنترل , نظارت وبازبینی کامل تمامی سوابق وتهیه فرمت جمع آوری داده های موردنیاز بصورت کامل وبدون نقص وایراد به اتمام رسید.