برای اجتناب ازمصرف بی رویه نمک بر سر سفره از نمکدان استفاده نکنید و برای بهبود طعم غذا و کاهش مصرف نمک در هنگام تهیه غذاها به جای نمک از سبزیهای تازه و معطر ، سیر ، لیموترش ، آویشن ، شوید استفاده کنید
نیلوفر حیدری کارشناس تغذیه گروه سلامت خانواده معاونت بهداشتی : نمک خوراکی حاصل ترکیب دو عنصر سدیم و کلر
میباشد . اثرات نمک بر فشار خون به علت وجود عنصر سدیم در این ترکیب است . در
افرادی که سطح سدیم خون بالا و سطح پتاسیم پائین است خطر افزایش فشار خون که خود
مسبب بیماری های قلبی و سکته است ، افزایش می یابد. در حال حاضر مصرف سدیم در جهان
در حال افزایش ومصرف پتاسیم در حال کاهش است . افزایش دریافت پتاسیم در حد توصیه
شده ، فشار خون را کاهش می دهد (منابع غذایی پتاسیم عبارتند از 1-حبوبات مانند
لوبیا و نخود ، 2- مغزها ،مانند گردو ، فندق ، پسته و بادام 3- سبزیجات مانند
اسفناج ، هویج ، جعقری 4- میوها مانند موز
و خرما )
کاهش مصرف سدیم ، فشار خون را کاهش داده و
از مرگ ناشی از بیماریهای قلب و عروق جلوگیری می کند . سدیم به طور طبیعی در انواع
غذاها یافت می شود اما در غذاهای فرآوری شده به میزان بیشتری وجود دارد :در نان(
تقریبا معادل 250 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده ) ،در گوشت های فرآوری شده مانند
سوسیس و کالباس ( تقریبا معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده ) ، در
تنقلاتی مانند چیبس ، پفک ، و ذرت بو داده (تقریبا معادل 1500 میلی گرم سدیم در هر
100 گرم ماده ) و در سسها (تقریبا معادل 7
میلی گرم سدیم در هر 100 گرم ماده ) سازمان
جهانی بهداشت اعلام کرده است که میزان مصرف سدیم در بالغین باید کمتر از 2 میلی
گرم در روز (معادل حدود 5 گرم نمک ) باشد .
ایشان افزودند : مصرف زیاد نمک و غذاهای شور منجر به فشار
خون بالا ، سکته قلبی ، پوکی استخوان و سرطان معده خواهد شد که برای پیشگیری از
این بیماریها لازم است به نکات زیر توجه نمائیم :
3. مصرف
غذاهای شور ، مثل آجیل شور ، انواع فر آوردههای غلات حجیم شده ( پفک) ، چیبس
، انواع شور نظیر خیار شور ، کلم شور ، ماهی دودی ، سوسیس و کالباس و غذاهای
کنسروی را کاهش دهید و " نمک باید کم مصرف شود و همان مقدار کم نمک نیز
فقط از نوع تصفیه شده ید دار باشد ."