آنچه کارکنان مدارس، والدین و دانش آموزان در زمان حضور در مدرسه در زمان شیوع بیماری کرونا بایستی بدانند

موضوع بازگشایی مدارس در چنین شرایطی یکی از دشوارترین تصمیماتی است که باید گرفته شود به این منظور چهار چوبی تحت عنوان " دستورالعمل مراقبت و کنترل بیماری کورونا ویروس در مدارس" آماده شده است که برای آگاهی، تصمیم گیری و اقدام تصمیم گیرندگان جهت بازگشایی مدارس و حمایت از آمادگیهای لازم برای این امر در سطح ملی، استانی، شهرستانی، منطقه ای و نهایتا در سطح مدارس می باشد.

اصل مهم این است که محیط مدرسه باید ایمن باشد و سلامتی دانش آموزان، معلمان و کارکنان در حد اعلا در هنگام بازگشایی مدارس مورد توجه قرار گیرد. لذا در شرایطی که حضور دانش اموزان در مدارس از طرف مسئولان اعلام گردد بایستی اقدامات لازم براساس پروتکل های بهداشتی انجام شود.

طبق آخرین اطلاعات، انتقال ویروس کرونا از انسان به انسان از طریق سرفه، عطسه، تخلیه ترشحات بینی و دهان می باشد. این ویروس می تواند در فاصله 1 تا 2 متری از طریق سرفه یا عطسه منتقل شود. راه دیگر انتقال، تماس دست ها با محیط و سطوح آلوده به ویروس مانند تجهیزات، دستگیره درب ها، میز و صندلی، شیرآلات ، نرده ها، پله ها، پریز و کلیدهای برق و کلیه وسایلی است که به طور عمومی و مشترک استفاده می شود.

لذا براساس راه های انتقال و برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری، کارکنان مدارس، والدین و دانش اموزان توصیه های زیر را باید جدی گرفته و عمل نمایند:

-         داشتن فاصله فیزیکی مناسب با یکدیگر (حداقل یک متر) از الزامات حضور دانش اموزان در مدارس می باشد.

-         از دست دادن و روبوسی اکیدا خودداری شود.

-         شستن مرتب دستها با آب و صابون یا استفاده از مواد ضدعفونی دست الزامی می باشد.

-         در تمام زمان حضور در مدرسه کارکنان، معلمین و دانش آموزان بایستی از ماسک استفاده کنند.

-         درصورت تماس با فرد کرونا مثبت، دانش اموزان/ کارکنان باید 14 روز از رفتن به مدرسه خودداری نمایند حتی اگر علامتی نداشته باشد.

-         مدارس باید مجهز به مواد ضدعفونی جهت سطوح، ضدعفونی دست، صابون مایع و ... باشد.

-         هر دانش اموز/ کارکنان مدارس بهتر است محلول ضدعفونی دست شخصی همراه داشته باشند.

-         در صورت امکان دانش اموزان ماژیک/گچ شخصی همراه داشته باشد.

-         مدرسه باید دارای یک نیروی خدماتی آموزش دیده جهت اجرای برنامه های نظافت و ضدعفونی سطوح و دفع بهداشتی زباله باشد.

-         نیروهای خدماتی باید در هنگام نظافت از لباس حفاظتی، ماسک و چکمه استفاده نمایند.

-         تمام سطوح مدارس قبل و بعد از حضور دانش اموزان بایستی ضدعفونی شوند.

-         دانش اموزان از همراه داشتن وسایل اضافی (وسایل الکترونیکی، ساعت، کتاب کمک درسی و ...) خودداری نمایند.

-         کارکنان ابدارخانه، سرایداری، خدمات و راننده های سرویس های ایاب و ذهاب باید دارای کارت بهداشت باشند.

-         حداکثر در هر کلاس با توجه به رعایت حداقل یک متر فاصله و یک ساعت حضور بایستی تعداد دانش اموزان تعیین شوند.

-         انجام فعالیت های ورزشی جمعی و پر برخورد تا اطلاع ثانوی در مدارس ممنوع می باشد.

-         از تجمع کارکنان و دانش اموزان بدون رعایت فاصله گذاری فیزیکی جلوگیری شود (آبدارخانه، دفتر، بوفه و ...)

-         در صورت امکان سرویس ایاب و ذهاب حذف و از خوددروهای شخصی استفاده شود.

-         در صورت استفاده از سرویس ایاب و ذهاب، در خودروهای سواری حداکثر سه نفر بدون احتساب راننده، در وسایل نقیله عمومی حداکثر ظرفیت 50 درصد استفاده شود.

-         سرویس های ایاب ذهاب بایستی قبل از ورود دانش آموز در هر نوبت ضدعفونی شوند.

-         در خصوص شستشوی لباس فرم فرزند خود قبل از ورود به فضای عمومی منزل به والدین تاکید شود.

-         مراسم صبحگاه، اردوها، مسابقات، جشنواره و ... بایستی لغو گردد.

-         استراحت بین کلاس ها (زنگ تفریح) در حداقل زمان ممکن انجام شود.

-         از ورود و تردد افراد متفرقه در مدرسه ترجیحا خودداری شود.

-         تمام دانش اموزان و کارکنان باید فرم خوداظهاری را بصورت هفتگی تکمیل نمایند و در سامانه وزارت بهداشت به آدرس salamat.gov.ir ثبت نمایند.

-         در صورت وجود هر گونه تماس با فرد کرونا مثبت یا بروز علایم کرونا بایستی کارکنان و دانش اموزان به مرکز جامع خدمات سلامت خود مراجعه نمایند.

-         کارکنان و دانش اموزان دارای بیماری های زمینه ای با پزشک معالج خود مشورت و پس از تاییدیه به مدرسه مراجعه نمایند.

-         کارکنان زن باردار جزو گروه های آسیب پذیر می باشند لذا ترجیحا از حضور در مدارس خودداری نمایند.

-         فعالیت بوفه های مدارس اکیدا" ممنوع می باشد.

-         سرو غذای گرم برای معلمان و دانش اموزان مجاز نمی باشد.

-         والدین با توجه به ساعت حضور دانش اموز و ذائقه وی مواد غذایی سالم با بسته بندی مناسب در اختیار فرزند خود قرار دهند.

-         دانش اموزان و کارکنان ترجیحا از آب معدنی یا قمقمه شخصی استفاده نمایند.

-         به دانش اموزان آموزش داده شود از فروشندگان دوره گرد خرید نکنند.

-         در طول تشکیل کلاس هر یک ساعت بایستی حداقل 10 دقیقه پنجره باز و تهویه انجام شود.

-         سطل زباله درب دار پدالی با برچسب مشخص جهت دفع ماسک، دستکش، دستمال کاغذی و ... استفاده شده در کلاس، راهرو و حیاط مدرسه تعبیه شود.

-         نحوه دفع بهداشتی پسماندها به دانش اموزان و خدمتگزاران آموزش داده شود.

-         شستشوی سرویس های بهداشتی بصورت مرتب حداقل دوبار در طول ساعات کار مدرسه و بعد از پایان کار با محلول های گندزدایی انجام شود.

-         در صورت استفاده از آب سرد کن تا اطلاع ثانوی حذف گردد (بجز دستگاه های دارای پدال یا چشمی)

-         نصب تابلو/ بنرهای اموزشی در محل تردد دانش اموزان مدنظر قرار گیرد.

-         استفاده از شبکه های مجازی برای اطلاع رسانی مدنظر قرار گیرد خصوصا شبکه شاد

-         استفاده از ظرفیت سفیران سلامت دانش آموزی در راستای آگاه سازی سایر دانش اموزان و خانواده ها توصیه می شود.

راه های انتقال، پیشگیری، نحوه شستن دستها، نحوه استفاده از ماسک و نحوه دفع پسماند ماسک/ دستکش بایستی توسط اولیا مدرسه و والدین به دانش اموزان ب صورت مستمر آموزش داده شود.

سامانه 4030 جهت دریافت مشاوره و سامانه 190 جهت گزارش موارد غیر بهداشتی  به والدین، دانش اموزان و کارکنان مدارس معرفی گردد.

معاونت امور بهداشتی

گروه سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس