توصیه
های تغذیه ای در پیشگیری از بیماری های تنفسی و COVID -19:
·
در برنامه
غذایی روزانه دو اصل تعادل و تنوع رعایت گردد. تعادل به معنی مصرف مقادیر کافی از
مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن است و تنوع یعنی مصرف انواع مختلف مواد غذایی
که در 6 گروه اصلی غذایی ( نان و غلات ،سبزی ها ، میوه ها ، شیر و فرآورده های آن ، گوشت و تخم مرغ و حبوبات و مغز دانه ها ) قرار دارند.
·
به منظور افزایش سطح ایمنی بدن روزانه از منابع
غذایی ویتامین C شامل انواع میوه ها و سبزی ها از جمله سبزی های
برگ سبز مانند سبزی خوردن، انواع کلم ، گل
کلم ،گوجه فرنگی ، جوانه های گندم ، ماش و شبدر، انواع مرکبات ( لیمو ترش، لیمو شیرین، پرتقال،
نارنگی و نارنج ) ، کیوی و دیگر میوهها و سبزیها استفاده شود.
·
با توجه به
این که پیاز خام حاوی ویتامین C می باشد می
توان روزانه همراه با غذا استفاده گردد.
·
در تهیه سوپ
یا آش از شلغم که حاوی ویتامین C
می باشد، استفاده شود.
·
با توجه به نقش ویتامین های E
وA در تقویت سیستم ایمنی بدن روزانه از منابع غذایی ویتامین A ( منابع گیاهی
شامل انواع سبزی ها
و میوه ها ی زرد و نارنجی مانند هویج ، کدو حلوایی، موز و انواع مرکبات و منابع حیوانی مانند زرده تخم مرغ، شیر و
لبنیات) و منابع غذایی ویتامین E ( روغن های مایع مانند کانولا، گلرنگ ، آفتابگردان و
ذرت) استفاده شود.
· از خوردن غذاهای چرب و شور مانند انواع تنقلات
شور، انواع کنسروها و شورها و انواع سوسیس و کالباس به دلیل تحریک سیستم ایمنی بدن
تا حد امکان خودداری شود.
·
روزانه می توان با استفاده از منابع غذایی ویتامین D )ماهی های چرب، لبنیات و زرده تخم مرغ) به افزایش سطح ایمنی بدن کمک نمود.
·
جهت
تقویت سیستم ایمنی بدن روزانه از منابع غذایی حاوی آهن و روی(گوشت قرمز، مرغ و ماهی
، تخم مرغ ، انواع سبزی ها، حبوبات، میوه های تازه و خشک شده و غلات کامل )
استفاده شود.
·
روزانه از منابع غذایی ویتامین ها ی گروه B
مانند انواع سبزی ها برگ سبز و
میوه ها، شیر و لبنیات، انواع گوشت ها ، زرده تخم مرغ، غلات سبوس دار،
حبوبات مانند نخود، انواع لوبیا،
عدس، باقلا، لپه و ماش و
مغزها ( پسته، گردو، بادام و فندق) جهت ارتقای سیستم ایمنی بدن استفاده شود.
·
مصرف
8-6 لیوان آب آشامیدنی سالم و یا سایر مایعات به صورت روزانه توصیه می شود . نوشیدن
مایعات به اندازه کافی و فراوان به حفظ ایمنی بدن کمک می کند.
توصیه های
تغذیه ای در بیماری های تنفسی:
· مصرف روزانه کربوهیدرات ها، به
منظور تامین بخش عمده انرژی و برخی از مواد مغذی ضروری است. این کربوهیدرات ها به
دو شکل ساده و پیچیده
دسته بندی می شوند که مصرف انواع کربوهیدرات های پیچیده ازجمله برنج، انواع نان
سبوس دار (جو و سنگک) و ماکارونی ترجیحا سبوس دار، رشته و غلات صبحانه، سبزی ها و میوه
ها توصیه می شود.
· به منظور سالم و قدرتمند نگه داشتن
عضلات تنفسی، بیماران باید منابع غنی از پروتئین را حداقل دو واحد در روز براساس
گروه های غذایی و رهنمود های غذایی ایران دریافت کنند. بهترین منابع پروتئین ها شامل
انواع گوشت ها ( قرمز، مرغ، ماهی و طیور)، انواع حبوبات (لوبیا، ماش، عدس، نخود
باقلا)، تخم مرغ، انواع لبنیات پاستوریزه ( پنیر، شیر، ماست، کشک و دوغ) و انواع
آجیل های بدون نمک می باشند.
· به منظور تامین بخشی از انرژی مورد نیاز روزانه و تامین
برخی از اسیدهای چرب ضروری و ویتامین های محلول در چربی باید روزانه از روغن ها و
چربیهای خوراکی استفاده شود. روغن گیاهی یا روغن نباتی شامل آفتابگردان، سویا،
پنبه دانه، زیتون، روغن گردو، کنجد، کلزا و ..... است. روغن هایی مانند زیتون، کلزا، کنجد و روغن
آفتابگردان و..... برای سرخ کردن مناسب نیستند و برای پخت و پز مناسب تر
ند. در ضمن این روغن ها به دلیل خواص آنتی
اکسیدان های طبیعی مانند ترکیبات پلی فنلی و ویتامین E،
بتاکاروتن دارای ارزش تغذیه ای فراوانی بوده و باید در برنامه غذایی گنجانده شوند.
توجه داشته باشید: مصرف روغن ها و چربی های حیوانی شامل، کره، روغن ماهی
پیه، دنبه و .....باید محدود شود
· مصرف مقدار مناسب آب باعث می شود
ترشحات درون مجاری هوایی رقیق تر شده و راحت تر حرکت کنند و تخلیه شوند. مصرف 8-6
لیوان آب و یا سایر مایعات به صورت روزانه توصیه می شود .
· مصرف 6-4 وعده غذایی
کوچک و با حجم کم در طول روز به جای مصرف 2 تا 3 وعده غذایی حجیم توصیه می شود تا
دیافراگم حرکت آزادانه به سمت بالا و پایین داشته باشد. درصورتی که مصرف برخی مواد
غذایی خام منجر به نفخ شدید و اختلال در تنفس گردید مصرف آنها را کاهش دهند.
· غذاهایی که حاوی مقادیر
زیادی چربی و نمک است موجب تحریک سیستم ایمنی بدن می شود و می تواند به ایجاد تورم
و التهاب قسمتهای مختلف بدن و از جمله مجرای تنفسی و مسیرهای هوایی منجر شود.
بنابراین مصرف غذا های حاوی مقادیر زیاد سدیم در مواد غذایی مانند انواع کنسرو ها
و شوری ها و غذاهای فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس باید محدود شود.
· سیر، زنجبیل و سایر
مواد غذایی توصیه شده اگر چه به دلیل ترکیبات خاصی که دارند می توانند در مقابله
با عفونتهای باکتریایی و ویروسی مفید باشند. اما شواهدی مبنی بر مصرف آن در
درمان بیماری ویروس کرونا وجود ندارد.
بزرگنمایی اثرات مفید سیر، زنجبیل و سایر مواد غذایی و مصرف
بی رویه آنها می تواند پیامدهای نا مطلوبی بر متابولیسم بدن و تداخل در جذب و
تاثیر داروها و مکمل های تجویز شده داشته باشد.
گروه بهبود تغذیه معاونت بهداشتی