روز جهانی غذا 24 مهر ماه

به مناسبت روز جهانی غذا 24 مهر ماه 1398

" تغذیه سالم برای دستیابی به جهانی بدون گرسنگی "

در دهه های اخیربه دلیل جهانی شدن ، شهرنشینی و افزایش درآمدها رژیم و عادات غذایی افراد به طور چشمگیری تغییر یافته است .وعمدتا الگوی غذایی از مصرف غذاهای فصلی به خصوص گیاهی و غنی از فیبر به سمت غذاهایی با کربوهیدرات تصفیه شده ، قند ، چربی و نمک زیاد ، غذاهای فرآوری شده ، گوشت و سایر محصولات با منبع حیوانی تغییر پیدا کردا است  .درحال حاضر زمان کمتری برای تهیه وعده های غذایی صرف می شود و مصرف کنندگان به ویژه در مناطق شهری به طور فزاینده به سوپرمارکت ها ، فروشگاه های فست فود ، غذاهای خیابانی و رستوران روی آورده اند .ترکیبی از رژیم غذایی ناسالم و سبک زندگی بی تحرک باعث افزایش نرخ چاقی در کشور ما شده است که البته نه تنها در کشورهای توسعه یافته دیده می شود بلکه در کشورهای کم درآمد ، نیز مشکل گرسنگی و چاقی اغلب باهم وجود دارد .رژیم غذایی ناسالم عامل خطر اصلی چاقی و مرگ و میر ناشی از بیماری های غیرواگیرازجمله بیماری های قلبی عروقی ، دیابت و برخی سرطانها است .یک رژیم غذایی زمانی رژیم غذایی سالم محسوب می شود که با تامین غذای کافی ، ایمن ، مغذی و متنوع نیازهای تغذیه ای افراد را تامین کند و خطر ابتلاء به بیماری را در او کاهش دهد. این رژیم باید شامل میوه ، سبزی ، حبوبات ، مغزها و غذاهای کم چرب ( بخصوص از نظر چربیهای اشباع ) و باقند و نمک کم باشد .

حبوبات گروهی از مواد غذایی می باشد که در صورتی که همراه غلات مصرف شوند، از جهت ارزش غذایی دارای پروتئین همسان با پروتئین گوشت می باشد بااین تفاوت که فاقد کلسترول و دارای فیبر غذایی مناسب برای سلامت دستگاه گوارش است .- پروتئین حبوبات در صورت مخلوط با غلات تامین کننده تمام اسید آمینه های ضروری مانند گوشت است .- حبوبات دارای مقادیر بالای فیبر غذایی است که احتمال بیماریهای غیر واگیر از جمله دیابت و انواع سرطان را کاهش می دهد .همجنین  حبوبات منبع غنی از آهن می باشد و برای پیشگیری از کم خونی خصوصا در زنان و کودکان مفید است .- پروتئین موجود در حبوبات ارزان و قابل دسترس است و- حبوبات سرشار از آنتی اکسیدان و فیتو کمیکال و فیتو استرول می باشد که در پیشگیری از سرطان موثر است .

با توجه به بحران کم آبی در جهان تولید حبوبات در مقایسه با سایر پروتئین های حیوانی نیاز کمتری به آب دارد بنابر این توصیه می شود  به جای استفاده از برنج ساده و سفید مخلوطی از حبوبات در دسترس به آن اضافه کنید برای مثال ماش پلو ، عدس پلو ، نخود پلو - در انواع خورشت ها می توان  با تنوع بیشتری از حبوبات استفاده کرد - در خورشت های دیگر مانند خورشت کرفس ، کنگر و بامیه می توانید مقداری لوبیا سفید یا لپه اضافه کنید .

- خوراک لوبیا چیتی و عدسی یکی از بهترین منابع  غنی پروتئین به شمار می روند .

- در کوکو و کتلت می توانید مقداری عدس ، لپه ، لوبیا سفید و یا نخود پخته و یا خیسانده شده و آسیاب شده اضافه کنید .

- در تهیه انواع سالادها می توانید بر حسب تمایلتان از انواع لوبیا مثل قرمز و یا لوبیا چیتی استفاده نمایید.

- در وعده صبحانه خصوصا برای دانش آموزان می توان از انواع حبوبات در کنار سایر موادغذایی استفاده کرد ،مثل عدسی با نان .

در پوسته حبوبات ماده ای به نام فیتات وجود دارد که باعث نفخ می گردد که خوشبختانه این ماده در آب به راحتی قابل حل است .پس اگر شما حبوبات را چند ساعت قبل از پخت خیس کرده و دو بار آب آن را تعویض نمایید دلیلی برای نفخ وجود ندارد .از طرفی این عمل هیچگونه آسیبی به ارزش غذایی حبوبات نمی زند .

گرد آوری کننده : گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرماشاه