دکتر
ابراهیم شکیبا معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه عنوان کرد : پرفشاری خون
سبب افزایش خطر حملات قلبی، سکته و نارسایی کلیه می شود. همچنین فشارخون بالای
کنترل نشده می تواندمنجر به نابینایی، نامنظمی ضربان قلب و نارسایی قلبی شود. خطر
این عوارض در صورت وجود عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی مانند دیابت افزایش می یابد. برای
پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا و کنترل آن بکارگیری نکات زیر ضروری است :
کنترل
وزن:
چربی اضافی ذخیره شده در بدن به ویژه چربی ناحیه شکمی می
تواند باعث افزایش فشار خون و در نتیجه خطر بروز حمله قلبی و مغزی را افزایش دهد .
کاهش وزن به تنهایی یکی از موثر ترین درمان های غیر دارویی برای مبتلایان به
پرفشاری خون می باشد .
کاهش مصرف سدیم :
نمک در افزایش فشار خون بسیاری از افراد تاثیر دارد . کسانی که یکی یا هر دو والدین
آنها مبتلا به پرفشاری خون است . افراد بالای 50 سال با مصرف نمک شانس بیشتری برای
ابتلا به پرفشاری خون دارند . فشار خون یک سوم تا نیمی از افراد مبتلا به پرفشاری
خون نسبت به نمک حساس می باشد .سدیم ( ماده موثره نمک ) در انواع محصولات غذایی به
صورت آشکار و پنهان وجود دارد . برخی منبع عمده غذایی سدیم عبارتند از :
1-مواد غذایی نمک سود و دودی شده 2- انواع شور و ترشی 3-
تنقلات شور مانند چیبس ، پفک و ...4- محصولا غذایی که حاوی مونو سدیم گلوتامات
هستند مانند بیسکویت و شکلات های خارجی( که روی برچسب محصول به آن اشاره شده ) 5-
جوش شیرین که در پخت شیرینی و کیک کاربرد دارد 6- نان هایی که در پخت آنها جوش شیرین
بکار رفته
طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی ، حداکثر مقدار مصرف روزانه
نمک در افراد زیر 50 سال پنج گرم ( یک قاشق مربا خوری سر صاف ) است .افراد بالای
50 سال ، بیماران قلبی و عروقی و کودکان باید روزانه سه گرم نمک مصرف کنند .
افزایش مصرف پتاسیم :
بسیاری از پژوهش ها نشان داده اند که پتاسیم هم در
پیشگیری و هم در درمان پرفشاری خون موثر است . بنابراین مصرف مواد غنی از پتاسیم
یعنی میوه ها ( موز ، زرد آلو ، پرتقال ، انجیر ، هلو ، گریپ فروت ، انگور و آلو )
، سبزی ها ( سیب زمینی ، سیر ، کلم
بروکلی ، کدو سبز ، قارچ ، گوجه فرنگی ) و حبوبات نقش مهمی در کنترل پرفشاری خون
دارند .
در کمبود پتاسیم ، ضعف ( به خصوص در پاها ) احساس کرخی ،
گرفتگی ماهیچه ها ، ضربان قلب نامنظم ، بیش از حد می باشد .
استفاده از منابع غذایی
دارای منیزیوم :
منیزیوم یک عنصر مهم در جلوگیری از انقباض عضلات صاف رگ
ها به شمار می رود . از این رو به عنوان گشاد کننده عروق می تواند در تنظیم فشار
خون ایفای نقش کند . دریافت مقادیر مناسبی منیزیوم از طریق منابع غذایی مثل
سبزیجات با برگ سبز تیره ، مغزها حبوبات و غذاهای دریایی توصیه می شود .
استفاده از منابع غذایی دارای کلسیم :
منابع غذایی کلسیم مانند شیر سبب کاهش فشار خون می شوند
. روزانه باید 1000 تا 1200 میلی گرم کلسیم دریافت نمود . یک لیوان شیر حدود 300
میلی گرم کلسیم دارد . سایر منابع خوب کلسیم عبارت هستند از : ماست ، پنیر ،کشک ، دوغ ، بادام ، کنجد و انواع کلم
کاهش مصرف چربی :
از آنجا که پرفشاری خون و بیماری های قلبی و عروقی در
بیشتر موارد با هم ایجاد می شوند و همچنین کاهش مصرف چربی در کاهش وزن موثر است پس
چربی به عنوان یک عامل تغذیه ای در ایجاد فشار خون بالا موثر است .