دکتر ابراهیم
شکیبا معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه عنوان کرد: غذا و تغذیه یکی از
عوامل موثر در تامین سلامتی است . و در راستای سلامت تغذیه ای وامنیت غذایی جامعه
در طی سالهای پس از انقلاب برنامه ها و
فعالیتهای زیر با تاکید بر گروههای آسیب پذیر جامعه در سطح معاونت بهداشتی اجرا
شده که موجب بهبود شاخصهای تغذیه ای در جامعه شده است .
دکتر شکیبا
افزود: کاهش شیوع گواتر از 70 درصد به کمتر از10 درصد که بر اساس اقدامات و مداخلات زیر صورت گرفته است:
-اجرای برنامه
های حذف اختلالات ناشی از کمبود ید و یددار
کردن نمک مصرفی جامعه که درصد خانوارهای
استفاده کننده از نمک یددار از صفر
در سال 1357 به 96.6 درصد در سال 1396
ارتقاء یافته است. آموزش پرسنل و مردم در خصوص مصرف و نگهداری صحیح نمک های یددار.
پایش و نظارت مستمر برنامه در سطوح مختلف تهیه
و توزیع مواد غذایی
وی اشاره
داشت: کاهش سوء تغذیه در کودکان زیر 5 سال
از طریق کاهش کم وزنی در کودکان از 9.6 درصد به 2.3 درصد و کاهش
کوتاه قدی در کودکان از 14درصد به 3درصد
رسیده که بر اساس اقدامات و مداخلات زیر صورت گرفته است:
اجرای برنامه های
حمایتی تغذیه کودکان.برگزاری
کارگاههای آموزشی بهبود تغذیه و رشد کودکان زیر 6 سال ویژه پزشکان، کارشناسان و
بهورزان. همکاری دراجرای برنامه ارائه یک
وعده غذای گرم در روستامهدها ، غربالگری و
شناسایی کودکان مبتلا به سوء تغذیه و ارایه مشاوره تغذیه رایگان توسط کارشناسان
تغذیه در مراکز خدمات جامع سلامت، چاپ و توزیع کتاب و نشریات آموزشی مختلف در راستای ارتقاء سواد سلامتی مردم و به ویژه
مادران در این زمینه . توزیع مکملهای تقویتی رایگان شامل قطره مولتی ویتامین و قطره آهن جهت کودکان زیر 2 سال ، بررسی ملی
وضعیت تغذیه و رشد کودکان در سطح استان
وی اضافه کرد:
کاهش شاخص کم خونی فقر آهن در همه گروههای
سنی به ویژه زنان باردار از 20.3 درصد به
14.6 درصد ، در نوجوانان از 15.6 درصد به
8.6 درصد ، در کودکان 6 ساله از 17.8 درصد به 11.9 درصد ، در کودکان 15تا 23 ماهه از42.1 درصد به 14.7
درصد که بر اساس اقدامات و مداخلات زیر صورت گرفته
است :
وی افزود :آموزش
تغذیه و آهن یاری هفتگی در سطح دبیرستانهای
دخترانه ( 100 درصد دانش آموزان دوره متوسطه تحت پوشش مکمل یاری با قرص آهن هستند )، هماهنگی در خصوص غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک در استان، تامین
و توزیع سبد غذایی جهت مادران باردار
مبتلا به سوء تغذیه در مناطق محروم و روستایی ، مکمل یاری در سایر گروههای مختلف سنی مختلف
ازجمله کودکان – مادران باردار –و...
دکتر شکیبا با
بیان اینکه ااقدامات مهم در راستای برنامه های بهبود تغذیه و به موارد زیر می توان
اشاره نمود :
ارایه مشاوره تغذیه رایگان توسط کارشناسان تغذیه جهت افراد در زمینه
بیماری دیابت ، چاقی ، فشار خون بتالا و .. در مراکز خدمات جامع سلامت، چاپ و توزیع
کتاب و نشریات آموزشی مختلف در راستای
ارتقاء سواد سلامتی، آموزش و توزیع راهنمای غذایی کشور. غربالگری سوء تغذیه در گروههای
مختلف سنی در پایگاههای سلامت، آموزش کارکنان ، تهیه و توزیع بسته های خدمتی در این
زمینه، اجرای بسیج های اطلاع رسانی و آموزشی و برگزاری جشنواره های غذای سالم، اجرای برنامه
پیشگیری و کنترل کمبود
ویتامین
D و توزیع
قرص های ویتامین D( به صورت رایگان ) جهت کودکان میانسالان،
سالمندان و نوجوانان و جوانان