اخبار

توصیه های مواد غذایی مجاز و غیرمجاز در بوفه مدارس را چطور بشناسیم؟

توصیه های مواد غذایی مجاز و غیرمجاز در بوفه مدارس را چطور بشناسیم؟

 

الهام فتاحی کارشناس سلامت مدارس معاونت بهداشتی خبر داد :دانش آموزان در طول روز علاوه بر مصرف 3 وعده اصلی غذایی نیاز به دو تا سه میان وعده (بین صبحانه، عصر و بعد از شام) دارند. با مصرف این میان وعده ها، علاوه بر تامین انرژی مورد نیاز فعالیت های روزانه فیزیکی و ذهنی، بخشی نیز از مواد مغذی مورد نیاز روزانه آنها تأمین می شود.

معمولا در زمان حضور دانش اموز در مدرسه، این میان وعده از طریق پایگاه های تغذیه سالم ( بوفه) مدارس به دانش اموزان عرضه می شود، تا آنها میان وعده سالمی مصرف کنند. هرچند که بهتر است والدین در منزل میان وعده ای بر اساس ذائقه فرزند خود آماده نمایند.

اما، کدام یک از مواد غذایی، یک میان وعده سالم برای دانش اموزان بوده و کدام دسته از مواد غذایی نباید در بوفه های مدارس عرضه شوند؟

فهرست مواد غذایی قابل عرضه (مجاز) در پایگاه‌های تغذیه سالم

ردیف

موادغذایی

فهرست موادغذایی

1

خشکبار، خرما و انواع مغزها و دانه‌ها (از نوع بدون نمک)

خشکبار (مثل توت خشک، انجیرخشک، انواع برگه ها، خرما، کشمش، انواع میوه های  خشک) انواع مغزها و دانه ها (گردو، بادام، بادام زمینی، فندق، بادام‌هندی، پسته، کنجد، مغز تخمه ها)، نخودچی، برنجک، گندم برشته شده، ذرت بو داده که همگی بسته بندی شده و دارای مجوزهای بهداشتی از وزارت بهداشت باشند.

2

شیر و

فرآورده‌های آن

ماست، شیر، پنیر، بستنی (بجز بستنی یخی) همه پاستوریزه یا استریلیزه و به صورت بسته بندی تک نفره و از نوع کم چرب (5/2 %‌ چربی و یا کمتر) شیر بهتر است که بصورت غنی شده  ‌با ویتامین D ‌ باشد.

3

نوشیدنی ها

دوغ بدون گاز وآب معدنی(دارای مجوزهای بهداشتی از وزارت بهداشت )

4

میوه ها

انواع میوه مثل سیب، نارنگی، پرتقال و ..... (شسته شده بر پایه دستورالعمل های مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت باشد.

5

بیسکویت بدون کرم،کیک‌ وکلوچه

شامل انواع بیسکویت، کیک و کلوچه بیسکویت ترجیحا از نوع سبوس‌دار بدون کرم و کیک و کلوچه ترجیحا از نوع غنی شده با ریز مغذی ها مثل آهن، روی، ویتامین آ و تهیه شده با روغن حاوی اسیدچرب با ترانس زیر 5 درصد و دارای مجوز های  بهداشتی از وزارت بهداشت باشد.

6

لقمه سالم

- نان و پنیر و گردو ـ نان و تخم مرغ (‌آب پز و سفت )‌ ـ نان و پنیر و خیار ـ نان و پنیر و گوجه فرنگی ـ در بسته بندی

مطابق دستورالعمل های مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت، پنیر از نوع پاستوریزه و ‌ساده (‌ کم چرب ) باشد.

خیار و گوجه فرنگی، شسته شده و ضد عفونی شده مطابق دستورالعملهای مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت باشد.                                                                                                                                     

 بهتر است از انواع  نان سبوس‌دار مثل سنگگ و نان های حجیم و نیمه حجیم صنعتی از نوع سبوس دار و یا همراه با انواع مغزها (تخم آفتابگردان، کنجد، کدو و ... )‌ استفاده گردد .

7

غذاهای پخته

انواع آش و سوپ، لوبیا، عدس، حلیم ( همه کم نمک وکم چرب)، فرنی، شیربرنج و سمنو (همه کم شیرین وکم چرب)، مواد غذایی پخته باید دارای شرایط زیر باشند.

-  پخت بصورت روزانه

- پخت در شرایط بهداشتی و رعایت کامل نکات بهداشتی مطابق با آیین‌نامه بهداشت محیط مدارس

- رعایت تنوع و تفاوت های فرهنگی در برنامه غذایی

- مواد غذایی داغ در ظروف یکبار مصرف بر پایه گیاهی مخصوص، مصرف شوند.

- بلافاصله بعد از تهیه و پخت توزیع شود .

فهرست مواد غذایی که عرضه آن در پایگاه تغذیه سالم ، غیرمجاز است

مواد غذایی غیرمجاز

1.   فرآورده های غلات حجیم شده ( با هر نام تجاری ) و انواع چیپس ها (‌سیب زمینی و ذرت)

2.   انواع یخمک

3.   نوشابه‌های گازدار و ماءالشعیر

4.   دوغ گازدار

5.   آدامس های حاوی مواد قندی

6.   سوسیس ،کالباس وکلیه فراورده هایی که درآنها سوسیس وکالباس وجوددارد.

7.   انواع  همبرگرهای کمتر از 70 درصد گوشت و بدون بسته بندی و فاقد مجوزهای بهداشتی از وزارت بهداشت

8.   انواع سالادالویه

9.   انواع لواشک و آلو و آلوچه بدون بسته بندی و فاقد مجوزهای بهداشتی  وزارت بهداشت

10.            آب‌ نبات‌هایی که به سطح دندان می‌چسبند

11.            انواع آب‌ میوه‌هایی که دارای قندافزوده هستند

12.            فلافل، سمبوسه

13.             انواع ا شترودل گوشتی در هر حالت (با مجوز بهداشتی و فاقد مجوزهای بهداشتی  از وزارت بهداشت)

14.            انواع ا شترودل غیرگوشتی بدون بسته بندی و فاقد مجوزهای بهداشتی از وزارت بهداشت

15.            انواع پیراشکی ودونات

16.            بستنی‌یخی

17.            پاستیل

18.            خیار شور و انواع سس ها

وی در پایان توصیه ها به این نکته اشاره کرد که والدین و دانش آموزان عزیز می توانند در صورت مشاهده هر گونه تخلف فروش مواد غیرمجاز در بوفه مدارس، با شماره 190 تماس گرفته تا همکاران ما در نزدیکترین زمان، پیگیری لازم را انجام دهند.

۳ آذر ۱۳۹۷ ۱۱:۲۸

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید