‍ 💢سرفه مزمن در کودکان

♦️تعریف سرفه مزمن: سرفه ای بیشتر یا مساوی سه هفته  طول بکشد

🔻سرفه از علل شایع مراجعه کودکان به پزشک می باشد .

🔻 سابقه قبلی سرفه  شروع علایم  و زمان تشدید وکیفیت آن در تشخیص بسیار کمک کننده است .

🔻علل سرفه مزمن طیف وسیعی از اختلاف را در بر می گیرد وپیدا کردن علت ودرمان بیماری زمینه ای بسیار مهم است.

🔻سرفه اگر چه می تواند آزار دهنده ومزاحم باشد ولی یک مکانیسم دفاعی است که باعث تمییز شدن راههای هوایی از ترشحات و مواد محرک ویا اجسام خارجی می شود.

🔻سرفه اکثراً به دنبال یک عفونت تنفسی فوقانی وخود بخود بهبود یابنده ایجاد می شود  وهر کودک به طور متوسط در طول سال 5 تا 8 بار دچار عفونت تنفسی می شود که می تواند 6 الی 9 روز طول بکشد.
پس می توان انتظار داشت که بطور متوسط یک کودک سالم حدود 50 روز در سال مبتلا به سرفه باشد . از طرفی فرد سالم حدود 10 بار در شبانه روز می تواند سرفه داشته باشد که در شرایط آلودگی هوا وزندگی شهری تا حدود 35 بار در روز می تواند افزایش یابد .

🔻در بچه های سنین مدرسه به علت شیوع عفونت های تنفسی فوقانی حدود 5 تا 10 درصد از کودکان از سرفه های طولانی شکایت دارند .

🔻سرفه طولانی کودکان خصوصا سرفه های شبانه و سرفه در کودکان کوچکتر باعث اضطراب والدین می شود وگاهی آنها فکر میکنند این سرفه ها ممکن است به طور ناگهانی در حین خواب باعث خفگی ونهایتا مرگ آنها شود .

⭕️عوارض ناشی از سرفه مزمن:
 بیخوابی  ,  خشونت صدا، احساس عجز و درد عضلانی واسکلتی و تداخل در زندگی روز مره و بی اختیاری ادرار  و استفراغ  سردرد وخونریزی بینی  وگلودرد و...

🔻داروهای تسکین سرفه و سرماخوردگی شایعترین داروهای است که در موارد سرفه مزمن استفاده میشوند که نه تنها اثر بخشی آنها ثابت نشده است بلکه عوارض جانبی متعددی نیز در بر دارند  و FDA یا سازمان غذا و داروی آمریکا  مصرف آنها را زیر 2 سال ومخصوصا زیر 6 ماه توصیه نمی کند.

🔴علل مهم سرفه مزمن در کودکان :

🔻رفلاکس معده به مری
  که با سرفه شبانه وخس خس سینه وعدم وزن گیری در شیر خواران مشخص می شود .

🔻آسم
  که با تماس با مواد آلرژی زا  مثل گردوخاک  و گل وگیاه و هوای سرد  ودود سیگار و... سرفه شروع میشود واکثر  سرفه ها شبانه وخشک می باشند

🔻سینوزیت
 که بصورت سردرد ویا درد صورت و سرفه مرطوب بخصوص اول صبح و ترشحات بینی وپشت حلق خود را نشان میدهد.

🔻جسم خارجی
  سابقه سیاه شدن ناگهانی وسرفه بدنبال سیانوز ناگهانی  در جسم خارجی ریه و راه هوایی  و ترشحات یک طرفه وبدبو از بینی  در جسم خارجی بینی

🔻سیاه سرفه
 که با سرفه طولانی تر از 2 هفته وعلایمی مثل سرفه های حمله ای  وسیاه شدن واستقراغ  خود را نشان می دهد.

🔻سل
 سرفه مزمن همراه نشانه های مثل تب و کاهش وزن   سابقه تماس با فرد مسلول  تعریق شبانه باید به سل شک کرد وبررسی های لازم انجام گیرد.

🔻بیماری فیبروز سیستیک  یا C.F
که با عدم رشد مناسب  وپولیب بینی  و مدفوع چرب ونفخ شکم وسابقه فامیلی  شناخته می شود

🔻بیماریهای در گیر کننده ناحیه حلق ومری  مثل  گلین باره و   als ومشکلات تکامل عصبی  ویا تشنج های مکرر  وسابقه عمل جراحی مری همه میتوانند باعث سرفه مزمن شوند .

🔻بیماریهای قلبی  وعفونت باکتریایی  و ایدز  ونرمی حنجره وآلرژی  نیز از علل سرفه مزمن در کودکان می باشند .

🔻سرفه عادتی
که بصورت تیک  در کودکان ظاهر می شود  .بصورت سرفه خشک وتک تک که در هنگام بازی وسر گرم شدن وهنگام خواب از بین می روند .

🚩توصیه میشود که درکودکان از مصرف خود سرانه داروی ضد سرفه پرهیز شود  چون اکثر شربت های ضد سرفه حاوی ترکیبات  گوناگون  می باشند وممکن است باعث  مشکلات قلبی ویا خواب آلودگی ودر نتیجه وقفه ی تنفسی ویا مشکلات گوارشی در کودکان شوند .

✍️دکتر اسداله دانش فر متخصص کودکان و نوزادان