چگونه از وقوع سوانح و حوادث در مدارس پیشگیری کنیم؟

با توجه به شروع سال تحصیلی، وقوع سوانح و حوادث در مدارس به علت  محدودیت فضا، تراکم بچه ها و بازی گوشی آنها به مراتب بیشتر از خانه می باشد.

جلیلیان کاشناس سلامت نوجوانان،جوانان و مدارس اظهار داشت: یکی از مهمترین عوامل سانحه در مدارس سقوط  بوده که علت اصلی صدمه در دانش‌آموزان است. بسیاری از سقوط ها، قابل پیشگیری هستند. والدین و اولیاء مدارس میتوانند نقش کلیدی در محافظت از کودکان و نوجوانان ایفا کنند.

وی اظهار داشت که حوادث درمدارس از نظر محل وقوع به 2 دسته تقسیم می شود:

·        حوادث داخل مدرسه : که شایع ترین آنها عبارتند از سقوط، مسمومیت، بریدگی و زخم، سوختگی و سرخوردن

·        حوادث مسیر بین خانه و مدرسه: شایعترین آنها عبارتند از حوادث ترافیکی، افتادن و حمله حیوانات

وی با اشاره به اینکه بیشترین حوادث در دانش آموزان از طریق ازدحام و هجوم هنگام زنگ تفریح و خروج از مدرسه، سقوط از بلندی (پله، پنجره و ...)، هل دادن، بازی کردن، فعالیت های ورزشی در زمین های نامناسب، محیط های آزمایشگاهی و ...  اتفاق می افتد و باعث ایجاد صدمات از خفیف تا شدید و گاهی اوقات منجر به مرگ می شود. لذا والدین، اولیاء مدرسه و دانش آموزان می توانند با رعایت نکات ایمنی باعث پیشگیری از بروز چنین حوادثی می شوند. همچنین بایستی محیط مدرسه را به نحوی ایمن نمود تا دانش آموز دچار حادثه نشود.

جلیلیان تاکید نمود اقدامات زیر می تواند نقش مهمی در پیشگیری و کاهش حادثه در مدرسه  داشته باشد :

ü     پنجره های کلاس، راهرو و .... بخصوص در طبقه های فوقانی باید دارای نرده محافظ باشند.

ü     کف حیاط ، راهروها و کلاس ها نباید لغزنده و دارای پستی و بلندی باشد .

ü     فضای راهروها و پله های مدرسه باید ازروشنایی کافی برخوردار باشند .

ü     در کنار پله ها باید نرده های حفاظتی مناسب نصب شود.

ü     در مقطع ابتدایی کلاس های طبقه هم کف به دانش آموزان پایه های اول و دوم اختصاص یابد .

ü     درب پشت بام مدرسه قفل باشد .رفتن بچه ها به پشت بام در اثر کنچکاوی و احتمال تعقیب پرندگان و یا گربه حوادثی جدی به وجود می آورد.

ü     چاه آب و فاضلاب بایستی دارای درپوش مناسب باشد.

ü     پنکه های سقفی حتی المکان در کلاس درس استفاده نشود و در صورت استفاده بایستی محکم نصب گردد.

ü     آموزش دانش آموزان در استفاه صحیح از وسایل بازی الزامی است .

ü     نظارت مستمر و دقیق بر فعالیت ورزشی، بازی و ... توسط اولیا مدرسه در دانش اموزان ضروری است.

ü     یکی از مواقعی که بچه‌ها در معرض خطر افتادن، سقوط و لگد شدن قرار می‌گیرند، هنگام تعطیل شدن مدرسه و خروج آنها می‌باشد. ایجاد انضباط و کنترل بچه‌ها هنگام خروج اهمیت بسزایی دارد.

ü     بازى‌هاى دسته‌جمعى و برنامه‌هاى ورزشى در مدرسه باید تحت‌ نظارت مربى صورت گیرد. ضمناً در مسابقات ورزشى بین دانش‌آموزان باید تناسب بین قد، وزن، سن بازیکنان قبلاً بررسى شده و مورد توجه قرار گیرد. چون اغلب، بروز حوادث، ناشى از ناهماهنگى در زمینه‌هاى مختلف یادشده مى‌باشد

ü     لازم است هر مدرسه دارای جعبه کمک های اولیه با ملزومات و افراد آموزش دیده باشد تا در مواقع بروز حادثه اقدامات اولیه را بتواند انجام دهد.

ü     آموزش اصول و تکنیک های کمک های اولیه به صورت تئوری و عملی به دانش آموزان، والدین، اولیاء و مربیان مدرسه ضروری است.

ü     به دانش اموزان آموزش داده شود تا در صورت بروز حادثه اولیا مدرسه را سریعا باخبر و با شماره تلفن اورژانس 115 و آتش نشانی 125 تماس بگیرند.

ü     وسائل و تجهیزات آزمایشگاهی ، ورزشی و نحوه بکارگیری آنها باید مطابق اصول و ضوابط ایمنی باشد.

ü     هنگام راه رفتن و دویدن از اشیاء نوک تیز مثل مداد ، خودکار ، قاشق و ... استفاده نشود.

ü     در مدارسی که از بخاری و وسایل گرم کننده غیر از شوفاژ استفاده می کنند بایستی به دانش آموزان در خصوص عدم دستکاری این وسایل، آموزش های لازم داده شود.

جلیلیان در پایان مباحث به نکته مهم اشاره کرد : ضروری است هر چند وقت یکبار وسایل بازی، آزمایشگاهی، نرده ها، وسایل گرمایشی و سرمایشی و ... از نظر سالم بودن بررسی شود و در صورت نیاز تعمیر گردد تا از بروز حوادث جلوگیری شود.