تاثیر مت آمفتامین (شیشه ) بر سلامت افراد جامعه بمناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر 93/3/31 لغایت 93/4/6

تاثیر  مت آمفتامین (شیشه ) بر سلامت افراد جامعه بمناسبت هفته مبارزه با مواد مخدر 93/3/31 لغایت 93/4/6
مشکلات اصلی مصرف کنندگان مت آمفتامین را عوارض روانی آن تشکیل می دهند که مهمترین آنها عبارتند از :
پارانویا ( شک و بدبینی) ، افسردگی ، اضطراب ، توهم ، هذیان و افکار خودکشی

استفاده طولانی مدت از مت آمفتامین تأثیرات جسمی و روان شناختی شدیدی بر مصرف کننده دارد. حتی درتولید کنندگان مت آمفتامین و افرادی که با آزمایشگاه های تولید مت آمفتامین یا محصولات مازاد و سمی آن سروکار دارند، ممکن است دچار مشکلات جدی سلامت شوند.

تأثیرات روان شناختی :

پارانویا می تواند به صورت طیفی از شکاک بودن خفیف تا هذیان پارانوئید پیشرفته همراه با توهم شنوایی که شباهت زیادی به اسکیزوفرنی پارانوئید دارد تظا هر کند.

اختلالات روانی مت آمفتامین، اغلب در طی مصرف طولانی مدت یا بلافاصله پس از قطع مصرف همراه با بی خوابی طولانی مدت روی می دهند. برخی افراد در فواصل مصرف دچار « فلاش بک های ( یادآورهای ) «هذیانی» می شوند.

تحریک پذیری و پارانویا متعاقب مصرف طولانی مدت مت آمفتامین ممکن است منجر به سوء رفتار با خانواده، کودک آزاری و غفلت از کودکان، استفاده از چاقو و استفاده از اسلحه ی گرم شود.

مصرف طولانی مدت مت آمفتامین ممکن است باعث افسردگی و اضطراب شود. اقدام به خودکشی به ویژه پس از مصرف طولانی مدت مشاهده می شود.

تأثیرات جسمانی :

مصرف مت آمفتامین بر مغز اثرهای متفاوتی برجای می گذارد، شامل:

-         بخش هایی از مغز نسبت به مت آمفتامین دچار تحمل می شوند که این امر منجر به مصرف دوزهای بالاتر می شود.

-         در مقابل سایر قسمت های مغز نسبت به مت آمفتامین حساسیت بیش از حد پیدا می کنند با مصرف طولانی مدت، حتی مقادیر اندک دارو منجر به بروز توهم و هذیان می شود.

-         مت آمفتامین با کاهش انعطاف پذیری ذهنی توانایی تفکر فرد، حل مساله و پردازش اطلاعات بر مغز تأثیر می گذارد.

-         مطالعات تصویر برداری نشان دهنده تغییرات ساختاری مغز ناشی از مصرف مت آمفتامین هستند.

-         مصرف منظم مت آمفتامین باعث افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و آریتمی قلبی می شود.

-         مصرف مت آمفتامین به روش تدخینی ممکن است به افزایش فشارخون و ادم ریه، بیماری مزمن انسدادی ریه شود.

-         مسمومیت حاد با مت آمفتامین یا مصرف بیش از حد آن ممکن است به هیپوترمی شدید، تشنج، نارسایی کلیوی، سکته مغزی و سکته قلبی منجر شود.

-         مصرف مت آمفتامین برسلامت پوست و دهان مؤثر است و باعث احساس خارش و سوزن سوزن شدن می شود و فکر می کنند احساس خارش آنان ناشی از گزیدن « حشرات» زیر پوست آنهاست.

-         ماهیت اسیدی دارو وکاهش بزاق، تمایل به نوشیدنی های شیرین، بهداشت نامناسب دندان باعث ایجاد « دهان مت آمفتامین» و پوسیدگی و تخریب سریع دندان ها و لثه ها می شود.

تأثیرات اجتماعی :

نتایج و آثار سوء مصرف مت آمفتامین، نه تنها برخود فرد بلکه برخانواده، دستگاه های خدمات سلامت، خدمات اجتماعی، نیروهای قضایی و کل جامعه تأثیر می گذارد. موادی که در ساخت مت آمفتامین به کار می روند به شدت سمی، مخرب یا قابل اشتعال هستند.

این مواد زائد سمی تولید شده اغلب در حیاط منازل، پارک ها و جاده ها رها می شوند.

همچنین آزمایشگاه های مت آمفتامین که اغلب در خانه ها، مزارع و گاراژها واقع هستند در معرض خطر آتش سوزی و انفجار می باشند. گازهای سمی و پسماندها می توانند موجب مسمومیت سوختگی، تحریک ریه، آسیب اعضای بدن و سرطان شوند.

گروه سلامت روانی اجتماعی و اعتیادمعاونت بهداشتی

گردآورنده: رضا مراد حقیقیان کارشناس سلامت روان

منبع : کتاب راهنمای درمان مت آمفتامین ( شیشه )